Rusko: Na východe krajiny sa začali prezidentské voľby

04.03.2012 Celý región

Vladivostok 3. marca (TASR) - V najvýchodnejších častiach Ruska sa dnes o 21.00 večer stredoeurópskeho času (nedeľa 8.00 miestneho času) začali za prísnych bezpečnostných opatrení prezidentské voľby, ktorých jasným favoritom je premiér Vladimir Putin.

Obrovské územie Ruskej federácie totiž spadá do viacerých časových pásiem.

Voliči prvýkrát vyberajú prezidenta na šesťročné obdobie namiesto doterajších štyroch rokov. Kandidátov je päť: okrem Putina sú to nezávislý kandidát miliardár Michail Prochorov, líder prokremeľskej ľavicovej strany Sergej Mironov, vodca komunistov Gennadij Ziuganov a nacionalista Vladimir Žirinovskij.

Očakáva sa, že zvíťazí Putin. Otázne zostáva len to, či sa mu to podarí už v prvom kole hlasovania, ako to avizovali prieskumy, podľa ktorých by jeho konkurenti mali zostať ďaleko za ním s odstupom niekoľkých desiatok percent.

Webové kamery, umiestnené na návrh Putina vo volebných strediskách po celom Rusku, aby bolo možné monitorovať priebeh hlasovania, odhalili dnes - pred začiatkom hlasovania - viac, ako mali. Väčšina kamier ukázala prázdne volebné strediská, jedna však prenášala večierok pri príležitosti odchodu do dôchodku, komplet s prípitkami, ďalšia tanečníkov v diskotékovom rytme a tretia, na záberoch z volebného strediska v škole, oblečený pár zaľúbencov v dôvernom objatí na stole.

Agentúra Associated Press, ktorá o tom informovala, dodáva, že volebné strediská sa zriaďujú vo verejných budovách, využívaných aj pri spoločenských príležitostiach.
 

Vyberte región